JAAS kommenterer strømafbrydelsen på Sjælland


New York 1996 - Endnu en strømafbrydelse forårsaget af forældede kraftværker

Tirsdag d. 23/9 2003 omkring middagstid forsvandt strømmen det meste af Sjælland, herunder hele Københavnsområdet.
Strømafbrydelsen medførte store forstyrrelser i alle områder af daligdagen: butikker måtte lukke, virksomheder måtte sende folk hjem, ingen tog kørte, alle trafiklys var ude af drift med deraf følgende trafikale kaos.

 

Udfaldet opstod, da reaktor 3 på Oskarshamn atomkraftværk planmæssigt blev lukket ned. Dette førte til en markant større efterspørgsel på strøm i resten af el-nettet, og en gammel generator i en fordelingsstation kunne ikke klare denne stigning og brændte derfor sammen. Fejlen spredte sig til andre dele af nettet, og i løbet af kort tid var hele det sydlige Sverige og det meste af Sjælland uden strøm.

 

Fejlen opstod, fordi el-nettet stadig er dimensioneret til en håbløst forældet leveringsstruktur, der er baseret på traditionelle fossilbrændstof-værker.

 

I Jydsk Atomkraft A/S' el-net ville en fejl af denne type aldrig kunne opstå; primært fordi hele nettet er dimensioneret til at køre med en overforsyning på 800%.

 

Det skal også nævnes, at alle Jydsk Atomkraft A/S' værker konstant kører med en overkapacitet på mellem 300 og 400%. Både af hensyn til pludselige stigninger i behovet, og fordi det lyder fedt, når turbinerne kører med maximal belastning.

 

Konklusionen er således soleklar: skift til atomkraft fra Jydsk Atomkraft A/S og slip for flere dyre og generende strømafbrydelser.


Tilbage